Aktuelt
Vi setter opp målestasjonene for deg i terrenget
Det kan føles uoverkommelig å skulle bruke tid på installasjon i felt når man egentlig ikke har mannskap å avse. Vi tar gjerne den jobben, fra analyse til ferdig oppsett.
7. april 2025
Tilsig

Når man har bestemt seg for å ville oppinstrumentere vassdraget med sensorikk og målestasjoner, er det viktig å legge en slagplan for gjennomføring.
Tilsig foretar vassdragsanalyse, utfører punkt- og dekningsanalyse og kartlegger behovet for redundans langs hele vannveien.
Før et eneste instrument settes opp, vil vi være 100% sikre på at du får god valuta for investeringen. Det kan vi nemlig garantere.
Når historiske data ikke holder
Historien gjentar seg, sies det. Det er også den tesen de fleste hydrologiske modeller er bygget opp etter, og ingen er flinkere enn NVE og SINTEF Energy Research når det kommer til prognoser. Vi er dypt imponert over alt de regner ut.
De historiske utregningene er imidlertid stadig i behov av korrigering.
"Hit gikk storflommen i 1912," fortalte oldefar, og pekte på kalkavleiringene oppe på berget i juvet. Vi sto med store øyne og observerte metervis forskjell.
"Elva gikk til disse merkene før den ble lagt i rør," fortalte våre foreldre oss. Linjalmerker viser tydelig hvor vannstanden sto.
I dag kan vi se resultatet av vassdragsregulering, de gamle kan huske hvor høyt fossen gikk om våren. Reguleringen av vassdrag har nå skapt et nytt kulturlandskap, elvebredder har flyttet seg mange høydemeter og påvirker tilsiget.
Når reguleringene av elvene og byggingen av kraftverk har endret avstandene til vannveiene, får vi også nye målepunkter langs elvene våre.
Hydrologer kan via historikk og modeller regne ut hvordan elveleiet påvirkes av tilstøtende nedbørsfelter, også etter at elvebreddene har fått nye avstander til skogbunn, grunn og bekkeinntak.

Kontroll på nedbøren
Dersom ingenting endrer seg, trenger man ikke å prosjektere dyre målestasjoner for å utnytte det de kaller for DDD-modellen, "Distance Distribution Dynamics" for å predikere flom.
Denne modellen har NVE benyttet operativt i flomvarsel-arbeidet siden 2013 - og nå tas den i bruk også for byer og tettsteder.
Dersom nedbøren kommer når den skal, og oppfører seg som historisk forventet, er jobben med å spå vannmasser lett.
Grunnlaget for DDD er de nye, digitale kartene, der man kan skaffe seg observasjoner over grunnforholdene som er relevante tett mot vassdrag, slik at man kan beregne vannføring mer presist.
Avrenning fra snøsmelting, isbreer og jord beregnes ved å studere kartene. Da må man kjenne godt til hvor fuktig terrenget er, for å si noe om hvor mye grunnvann som står i jorda, og hvor raskt den renner til elva.
Én ting, bare: Hva gjør vi når nedbørsprofilen ikke blir som forventet?
"Hit opp gikk elva under ekstremværet i 2027". Hvor kommer vi til å sette våre merker i dag? Hva påvirker egentlig vannføring i fremtida, og hvordan skal vi hjelpe hydrologene med å kalibrere sine modeller?
Den mest utbredte er den svenske HBV-modellen, utviklet ved Svenska Meteorologiska och Hydrologiska Institut i 1976. Den har stått seg godt, men tar ikke høyde for klimaendringene og ekstremværet.
Det skaper usikkerhet i modellene, og dermed blir det store sprik mellom prognosene og den faktiske mengden vann i reservoarene.
Hvordan skal vi demme opp for denne usikkerheten?
Tettere og bedre målinger fra sanntidsdata er svaret.

Vi må inn med sensorer
Det skjer en stille revolusjon, og vi ser det også i bransjen, mange har begynt å eksperimentere med mindre konstnadskrevende sensorer.
Det er selvsagt blitt langt rimeligere å plassere ut sensorikk på mange steder i samme område.
Mange målepunkter betyr at man henter ut et sikkert tverrsnitt av målingene som garantist for riktige data. Det kaller vi redundans.
Tilsig AS foretar en grundig analyse, og så går vi ut i terrenget og utfører installasjon av sensorer og IoT-datasendere som sender data trygt gjennom 5G-nettet.
Vi må inn i både i bekkefar, grunnvann og åsrygger for å hente sanntidsmålinger når det nye regnværet og klimaendringene gir de historiske dataene en real fight.
Dersom du kan se tegn til flomvær fordi alle dataene til sammen danner et realtime-view på dashbordet, vil du ha tid til å varsle nedover i vassdraget. Tid til å ta nye avgjørelser.
Tilsig AS ligger i forkant med sikker IoT-teknologi, og vi skal sørge for at alle data som trengs blir sendt trygt og stabilt til kraftselskaper, forskere og alle som overvåker naturen. Ved hjelp av robust hardware, avansert software - all made in Norway.